Κυριακή, Απριλίου 08, 2012

ΚΑΨΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV


Μια φρέσκια και πρωτότυπη ιδέα που δυσαρεστεί τους εθισμένους στα κρύα και τετριμμένα αστεία Έλληνες τηλεθεατές.


Ακούγοντας αρχικά την ιδέα μιας εκπομπής χωρίς σενάριο που θα βασίζεται μόνο στο χιούμορ και την ικανότητα αυτοσχεδιασμού των ηθοποιών, είναι αλήθεια πως φοβήθηκα ότι για άλλη μια φορά η ελληνική τηλεόραση θα με απογοητεύσει. Περίμενα μια επανάληψη της αποτυχημένης απόπειρας της παλαιότερης εκπομπής "Σκερτσάκια - Σφηνάκια - Whatever" που μόνο κρύα αστεία μου είχε προσφέρει, καθώς και μια κάποια τάση αυτοκτονίας. Ωστόσο, έπεσα έξω. Από την πρώτη φορά που παρακολούθησα την καινούρια εκπομπή του MEGA "Κάψε το Σενάριο" ενθουσιάστηκα. Πέντε νέοι και ιδιαίτερα ταλαντούχοι ηθοποιοί, με καλή διάθεση και όρεξη να "παίξουν", αυτοσχεδιάζουν μπροστά στο κοινό...
Τα αστεία έξυπνα. Οι αντιδράσεις των ηθοποιών γρήγορες. Το γέλιο βγαίνει αβίαστα. Όλο το consept της εκπομπής βγάζει ένα αέρα φρέσκο, νεανικό και πρωτότυπο, μακριά από τα βαρετά και τετριμμένα αστεία που επαναλαμβάνονται συνέχεια από τα ελληνικά σήριαλ δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

 
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν θεατές που πιθανότατα δεν αντιλαμβάνονται το χιούμορ της εκπομπής. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αίσθηση χιούμορ. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε πως πρόκειται για κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό στην ελληνική τυποποιημένη τηλεόραση, η οποία ανακυκλώνει τις ίδιες σειρές, τα ίδια αστεία και τα ίδια πρόσωπα, μολονότι έχουν γεράσει και ο χρόνος τους φωνάζει "ΦΥΓΕΤΕ! ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ".

 
Απαντώντας λοιπόν στην κυρία Λαζαρίδου και στο άρθρο της "Κάψε το σενάριο, σπάσε την τηλεόραση" και με όλο το σεβασμό, θέλω να πω ότι μάλλον ο δικός σας εγκέφαλος έχει"μουδιάσει" (όπως λέτε) από τις υστερικές φωνές και τα σεξιστικά αστεία που έχουν πλημμυρίσει την ελληνική τηλεόραση και συνεχίζουν ανελέητα τη δράση τους μέχρι να καταστρέψουν ολοκληρωτικά οτιδήποτε καλό έχει μείνει σε αυτή. Μάλλον οι συνεχείς επαναλήψεις των "Δύο Ξένων" και του "Κωνσταντίνου και Ελένης" σας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και θεωρείτε το ανεγκέφαλο χιούμορ το μοναδικό χιούμορ. Δε θέλω να σας φέρω προ εκπλήξεως, αλλά πρέπει να σας ενημερώσω ότι η όσο το δυνατόν υψηλότερης έντασης φωνή δεν αποτελεί απαραίτητο συστατικό ενός αστείου. Η ατάκα είναι που κάνει τη διαφορά.

Επιπλέον μιλάτε και για την επιτυχημένη σειρά "Γενιά των 592 ευρώ" την οποία είχε γράψει ο Λάμπρος Φισφής. Ο ίδιος είναι που υπογράφει και την ιδέα για το "Κάψε το σενάριο", το οποίο και παρουσιάζει, ενώ έχει και τη γενική επιμέλεια των κειμένων και του υλικού. Κατακρίνετε τη σειρά για τα "αμερικανικά ευρήματα" που χρησιμοποιεί, ενώ στη συνέχεια γράφετε ότι "όλο και περισσότεροι εν δυνάμει τηλεθεατές γυρίζουν την πλάτη στο καμένο σενάριο και κατεβάζουν καταπληκτικές αμερικανικές και βρετανικές σειρές". Λοιπόν θα αποφασίσετε; Είστε υπέρ ή κατά των αμερικάνικων εκπομπών; Δεν μπορείτε και να τις κατακρίνετε και να τις εξυμνείτε ταυτόχρονα.

 
Ακόμη κάνετε λόγο για "διαλόγους πλήρως αποκομμένους από την ελληνική πραγματικότητα, ή καλύτερα, από την πραγματικότητα γενικότερα". Συγγνώμη, αλλά εσείς σε ποια χώρα ζείτε ακριβώς; Πάντως όχι στην Ελλάδα. Ως νέα δημοσιογράφος ανήκω και εγώ στη γενιά των "592 ευρώ" και σας διαβεβαιώνω πως η σειρά αποτυπώνει απόλυτα τις σκέψεις, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς, την απογοήτευση και την ανέλπιδη προσπάθεια θετικής σκέψης της γενιάς μου. Δε γνωρίζω την ηλικία σας, αλλά εύκολα μπορώ να καταλάβω πως δεν ανήκετε στη γενιά αυτή και προφανώς για αυτό δεν μπορείτε να αντιληφθείτε και το χιούμορ της.

 
Λυπάμαι μόνο που υπάρχουν ακόμη τηλεθεατές που προτιμούν να δουν τις επαναλήψεις παλιών σήριαλ ή τα ίδια πρόσωπα να επαναλαμβάνουν τα ίδια αστεία παρά να εκτιμήσουν μια πρωτότυπη προσπάθεια που γίνεται από νέους ανθρώπους που προσπαθούν να αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής τηλεόρασης, μιας τηλεόραησης που είναι ήδη νεκρή, αλλά κανείς δε θέλει να το παραδεχτεί.

ΚΑΨΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
ΚΑΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV

Εύα Βλάχου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου