Τρίτη, Ιουλίου 30, 2013

ΓΙΑΤΙ ΤΟ "GET LUCKY" ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Από την πρώτη μέρα ακρόασής του, το "Get Lucky" απέκτησε περίπτοη θέση στην ποπ κουλτούρα του 2013, με αμέτρητες διασκευές (από τις "νόμιμες" μέχρι τις μεθυσμένες μέχρι την... ελληνική), παρωδίες (με την κατσικίσια να υπερτερεί), memes, επανεκτιμήσεις της ντίσκο και παντός είδους ενθουσιώδεις αντιδράσεις. Μπαίνουμε, λοιπόν, κι εμείς στο χορό με μια ανακεφαλαίωση των λόγων για τους θεωρούμε ότι το comeback single των Daft Punk είναι το κομμάτι της χρονιάς.


H αναμονή
Τους περιμέναμε 8 χρόνια, ζούσαμε με τις αναμνήσεις παρελθοντικών μεγάλων επιτυχιών τους και παίρναμε μικρές ανάσες στην ιδέα πως είναι τόσο μυστικοπαθείς που το «καλό» θα έρθει εξαιρετικά απρόσμενα και μετά μεγάλων ευχάριστων εκπλήξεων, όπως και έγινε άλλωστε. Οι Daft Punk μας τσιγάρισαν σαν φρέσκο κρεμμυδάκι σε ένα τεράστιο γουόκ, δημιούργησαν όλη αυτή την ατμόσφαιρα που κάνει το αίμα να βράζει χωρίς να έχεις καμία ιδέα πέρι τίνος πρόκειται και μας έκαναν να ιδρώνουμε μπροστά από τις οθόνες μας για αυτό που θα ερχόταν. Τα κατάφεραν μια χαρά.

O Nile Rodgers


Πολλοί παραξενεύτηκαν (καλά, δεν το έβαλαν και καημό) με την εμφάνισή του στο κομμάτι. Αυτός ο παλαίμαχος της κιθάρας, το σαΐνι με χορδές, η διάνοια πίσω από τις κιθαριστικές μελωδίες που συνόδευσαν κατά καιρούς τις φωνητικές ικανότητες μεγάλων σταρ (βλ. Madonna, Diana Ross, David Bowie). Υπερβολικά θεός, τόσο για το groove που δίνει στο κομμάτι όσο και για τις δηλώσεις που έκανε και οι οποίες τον θέλουν να είναι τόσο «σπαθί» που συμφώνησε άτυπα μεν, αντρίκια δε με το δίδυμο πως δεν πρόκειται να καταχραστεί την επιτυχία τους, κοινώς σε δικές του εμφανίσεις δεν θα παίξει μόνος του το "Get Lucky". ΠΟΤΕ.

Η γρήγορη επιτυχία


Στη μετά-charts εποχή, τι άλλο πέρα από τα νούμερα των πωλήσεων μπορεί να υποδηλώσει την επιτυχία ενός single ή ενός δίσκου; Ένα εκατομμύριο πωλήσεις σε 69 μέρες καθιστά το Get Lucky ένα από τα πιο επιτυχημένα singles όλων των εποχών, ενώ κάνει το 2013 να μοιάζει η καλύτερη χρονιά σε πωλήσεις.

To groove
Ντελικάτο beat, disco-funk πλέξιμο, ωραίο δέσιμο μεταξύ αυτών, των φωνών και της κιθάρας, δημιουργεί ποικίλες αισθήσεις, από το να χορέψεις αισθησιακά με το έτερόν σου ήμισυ, να το ακούσεις πίνοντας χαλαρά το καφεδάκι σου, να τα σπάσεις γιατί από το track απομονώνεις την φωνή του Pharrell Williams και κρατάς το ηλεκτρονικό κομμάτι.

O Pharrell Williams


Η ήρεμη (και φαινομενικά αγέραστη) δύναμη που έχει μια από τις πιο αισθησιακές, ήπιες, πράες μαύρες φωνές που σπανίως ραπάρουν, παρά το μουσικό background του και τον περίγυρο που τον επιλέγει για συνεργασίες (με Jay-Z, Snoop Dogg, Timbaland, Justin Timberlake). Ενδεχομένως η καλύτερη επιλογή που θα μποροούσαν να έχουν κάνει οι Daft Punk για να δώσουν το ύφος που ήθελαν στο τραγούδι. Και εδώ γεννάται η απορία: η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, κοινώς οι Daft Punk έγραψαν για τον Williams ή ο Williams κούμπωσε τυχαία και εν τέλει εξαιρετικά σωστά στη δουλειά τους;

Οι στίχοι


Τα λόγια που γράφτηκαν για να ντύσουν το "Get Lucky" αποπνέουν μια αισιοδοξία, το ερωτικό υπονοούμενο δεν πέφτει στο κενό, αλλά δεν δίνεται και με πρόστυχο τρόπο, πράγμα που αφήνει τα πράγματα να εννοηθούν ίσως κάπως πιο... ρομαντικά θα έλεγε κανείς. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ακόμα και μωρό που δεν έχει αναπτύξει ακόμα την ικανότητα του λόγου μπορεί να επαναλάβει σαν mantra το "γουιραπολναϊτουγκετλάκι". Αυτή η αμεσότητα γέννησε ένα οικουμενικό hit.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου